Keto griep, wat is het? Kun je het voorkomen?

Keto dieet

Het keto dieet stijgt in populariteit. Begrijpelijk, want snel afvallen door vet te gaan verbranden door middel van gezonde en ook lekkere voeding is aantrekkelijk. Normaal gesproken haalt je lichaam de energie uit voornamelijk koolhydraten zoals aardappelen, brood, rijst en pasta. Bij het keto dieet eet je veel vetten en weinig koolhydraten. Als het lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt, schakelt het over op de vetverbranding. Je lichaam breekt de vetten af tot zogenaamde ketonen en dit proces wordt ketose genoemd. Bij het keto dieet zijn dus niet de koolhydraten maar de ketonen de belangrijkste energiebron voor je lichaam.

Voeding heeft een enorme impact op ons lichaam -op een positieve en negatieve manier- en dat wordt nog steeds onderschat. Kijk maar wat er zoal te koop ligt en staat in de supermarkten aan gekunstelde voeding. Als je dit eenmaal begrijpt, kun je dit dus in je voordeel gaan gebruiken. Maar de omschakeling naar andere en betere voeding kan ook even op een niet zo prettige manier merkbaar zijn. Bij een Keto dieet wordt dit Keto griep genoemd.

In deze blog vind je een beknopte uitleg over de volgende facetten met betrekking tot het begrip Keto griep.

 • Keto griep
 • Symptomen van Keto griep
 • Daling schildklierhormonen en stijging van cortisol (stresshormoon)
 • Verlies van vocht
 • Verlies van mineralen
 • Slaaptekort
 • Keto griep

  Keto Griep is geen griep, maar je kunt je echt aardig belabberd voelen. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor de symptomen die je kunt ervaren tijdens de eerste periode dat je met een keto leefstijl of dieet bent begonnen. De intensiteit van de verschijnselen verschilt van persoon tot persoon. Het is eigenlijk een periode van aanpassing waar je lichaam doorheen moet. Je lichaam is altijd gewend geweest aan een verbranding van koolhydraten als energie en door “ketogeen te gaan” schakel je over naar een vetverbranding. Deze overgang heeft een enorme impact op je systeem. Je lichaam ervaart tijdelijk veel stress en zo krijgt ook je hormoonhuishouding een hoop voor de kiezen.

  Het is belangrijk hier goed mee om te gaan om een keto dieet succesvol te maken. Je kunt je goed voor bereiden maar zelfs wanneer je er al midden in zit kun je er nog van alles aan doen.

  Voorbereiden op overstap naar Keto leefstijl is zeker aan te raden

  Symptomen van Keto griep

  Laten we eerst even kijken naar de symptomen die kunnen voor komen

  Futloosheid     

  Slecht concentratievermogen

  Spierkrampen

  Duizeligheid

  Hoofdpijn

  Misselijkheid

  Overgeven

  Diarree

  Prikkelbaarheid

  Slap en vermoeid voelen

  slaapproblemen

  maagpijn

  Daling schildklierhormonen en stijging van cortisol (stresshormoon)

  Er blijkt een direct verband te zijn tussen koolhydratenrestrictie en de afname van schildklierhormoon T3. Dit is een belangrijk hormoon voor ons lichaam. Een tekort van dit hormoon kan klachten veroorzaken zoals, futloosheid, vermoeidheid en depressie.

  Door “Ketogeen te gaan” duw je lichaam in soort van overlevingsstand. Er is geen voeding en omschakelen naar een noodsituatie betekent fysieke stress. Wat het lichaam dan doet is cortisol aanmaken, het stresshormoon bij uitstek. Cortisol wordt dan ingezet als een soort brandstof, echter heeft die verhoogde cortisolspiegel negatieve gevolgen voor je welzijn. Een verstoord slaappatroon is één van de gevolgen die je kunt ervaren.

  Er zijn een aantal dingen die in je lichaam gebeuren. Op verschillende sites is hier veel over te vinden, maar wij lichten de belangrijkste er hier uit.

  Gewoon geen brandstof meer

  Je lichaam zal eerst alle koolhydraten opmaken. Wanneer deze op zijn is er gewoon een energietekort. Je lichaam is namelijk nog niet in staat in Ketose te functioneren. Minder energie geeft een slap gevoel, je kan het koud krijgen en je slap en slaperig voelen.

  Verlies van vocht

  Eén van de dingen die glycogeen (de opgeslagen vorm van koolhydraten in o.a. spieren en lever) doet, is zich binden aan water. Wanneer deze glycogeenvoorraad opraakt, verdwijnt er tegelijkertijd ook veel vocht uit je lichaam. Dit kan weer tal van klachten geven als spierkrampen, vermoeidheid en ook diarree. Zeker wanneer dat laatste wordt ervaren, is zorgen voor extra vochtinname belangrijk.

  Drink dus meer dan voldoende extra water en/of kruidenthee.

  Met extra (gezond) zoutconsumptie vang je veel van je mineralen tekort op

  Verlies van mineralen

  Een ander effect van overgaan naar Ketose is de daling van insulineniveaus in je lichaam, want er is tenslotte steeds minder glucose in het lichaam. Er is een link tussen de aanwezigheid van insuline en de mineralenhuishouding. Wanneer, door steeds minder suikers in het lichaam, de insulineniveaus dalen, gaat het lichaam natrium, magnesium en andere mineralen via urine uitscheiden.

  Extra inname van mineralen/elektrolyten en in het bijzonder magnesium is aan te raden.

  Slaaptekort

  Zorg ook voor voldoende en extra slaap. Niet voldoende slapen is funest, welk dieet je ook gebruikt. Bovendien heeft een tekort aan slaap een negatief effect op je insulineniveaus. Zorg ervoor dat je niet in een jojo terecht komt waarbij je doelstellingen en slaaptekort elkaar bevechten. Zie hier ook de blog Slaap Lekker.

  Met evonuovo’s stress en hormoonbalans pakket kan de keto griep effectief aanpakken

  Met Evonuovo hebben we hier een natuurlijk antwoord op. We hebben een special pakket samengesteld dat zich met name richt op het versterken en in balans brengen of houden van je hormoonhuishouding. Prima om in te zetten tijdens of ter voorbereiding van de startperiode bij een ketonen lijfstijl.

  Wat zetten we in?

  We zetten een pakket van complementerende adaptogenen, kruidenextracten, groenten, greens en fruit in. Wij zetten een specifieke combinatie en standaardisatie in van onder andere:

  Ashwaghanda. Dit adaptogeen richt zich o.a. op ondersteuning van de schildklier. Rhodiola, richt zich op algemene weerbaarheid wanneer het lichaam aan stress onderhevig is. Holy Basil, heeft eigenschappen om een lichaam in stress te ondersteunen. Schisandra, heeft een gunstig en ondersteunend effect op stresshormoon cortisol. Griffonia Simplicifolia met 5 HTP, ondersteunt de aanmaak van serotonine, wat een belangrijke rol speelt bij vele mentale processen zoals eetlustregulatie, depressie, onrust en paniek, darmperistaltiek, de pijndrempel en via melatonine ook bij slaapprocessen.

  Lightdrop, het product met meer dan 35 extracten van greens, kruiden, groenten en fruit, aangevuld met Vitamine D, zorgt voor ondersteuning van o.a. het microbioom

  Ons kant en klaar stress en hormoonbalanspakket om ketogriep tegen te gaan