Winter in aantocht, weer tijd voor vitamine D, of niet?

Vitamine D

De donkere periode van de wintermaanden komt er weer aan. Dat betekent ook meestal een gebrek aan kwalitatief zonlicht, waardoor onze eigen aanmaak van een belangrijke vitamine tekort schiet; vitamine D. Tijd voor wat uitleg over met name vitamine D3.

Vitamine D is een in vet oplosbare stof die je in je huid -onder invloed van zonlicht- zelf kunt vormen. Daarnaast kan je lichaam vitamine D ook uit je voeding kan halen (met name uit vette vis zoals zalm, makreel, hang en paling). Vitamine D komt in voeding in twee vormen voor, namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 heeft een wat sterkere werking dan vitamine D2. We richten ons hieronder op de bekendere ‘zonnevitamine’ D3. Vitamine D3, eigenlijk een hormoon Overigens is vitamine D3 eigenlijk helemaal geen vitamine maar een (pro)hormoon. Vitamine D3 heeft daardoor ook een belangrijke interactie met alle andere hormonen in je lichaam!
Zonlicht zorgt ervoor dat we zelf vit D kunnen produceren
Wat doet vitamine D3 voor je? Bewezen is dat voldoende vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en de opname van de mineralen calcium en fosfor in je lichaam ondersteunt. Daarnaast draagt vitamine D bij aan een goede werking van je spieren en de instandhouding van je weerstand. Vitamine D3 is nodig om botontkalking tegen te gaan en het risico op botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd te verkleinen. In de afgelopen jaren zijn er veel wetenschappelijke publicaties verschenen, die vitamine D in verband brengen met een positief effect op hart- en vaatziekten(2), hoge bloeddruk, diabetes, multiple sclerose, artritis, darmziekten, valrisico, chronische pijnen, cognitief functioneren en kanker. Een tekort aan vitamine D3 De symptomen van een vitamine D tekort kunnen per persoon verschillen. De meest genoemde voorkomende symptomen zijn echter vermoeidheid, lusteloosheid en zwakte, gemakkelijk letsel oplopen bij stoten en vallen, spier- en gewrichtspijnen, spierkrampen, hyperventilatie, stress, nachtmerries en angstaanvallen, bloedend tandvlees, (winter)depressie enzovoorts. We kennen waarschijnlijk allemaal het effect van vitamine D tekort in milde vorm, namelijk dat we ons energiek voelen in en aan het einde van de zomer (wanneer vitamine D in ons lichaam meestal op z’n hoogst is) en weinig energie aan het einde van de winter (wanneer de voorraad is opgebruikt en niet goed kan worden aangevuld).
Verse zalm, een goede bron van vit D
Het mag duidelijk zijn dat vitamine D erg belangrijk is voor een goede gezondheid. Vitamine D werkt in je lichaam dus als een (pro)hormoon, dat je cellen gezond houdt en ze goed laat functioneren. Veel mensen krijgen onvoldoende vitamine D binnen, waardoor vaak supplementen worden gebruikt. Maar zelfs wanneer er voldoende binnenkomt in de vorm van zonlicht en voeding; leeftijd, huidpigmentatie, medicatiegebruik en genetica spelen een rol in je mogelijkheden om vitamine D3 aan te maken en/of op te nemen. Zelfs wanneer je een gezond voedingspatroon volgt, inclusief 2 maal per week vette vis en voldoende buitenlucht en buitenlicht/zon kun je toch een aanvulling via suppletie nodig hebben. Maar vitamine D is slechts een van de belangrijke stoffen in je lichaam. Wij van Evonuovo geloven dat je, wanneer het gaat om zelfzorg, geen extreem hoge doseringen nodig hebt en je je lichaam daarmee juist ook zou kunnen belasten(1). Vitamine D kan zich in je lichaam opstapelen tot onnodige en zelfs schadelijke hoeveelheden, juist omdat het gemakkelijk opgeslagen kan worden in vet. Alhoewel dat zelden kan worden aangetoond, geloven wij in een goede leefstijl met daarnaast een dagelijkse ondersteuning door middel van een dosering die door je lichaam niet als dwingend of belastend kan worden ervaren. Wanneer je vitamine D3 maakt uit zonlicht of haalt uit je voeding kun je immers ook geen overschot oplopen. Aan de Evonuovo Lightdrop is 5 mcg D3 per capsule toegevoegd wat zorgt voor een dagdosering van 5-15 mcg. Een mooie dosering als onderhoudsbasis voor je eigen gezonde leefstijl. 1: Waar liggen de grenzen van deficiëntie adequate status en toxiciteit 2: Wang TJ, Pencina MJ, Booth SL, et al. Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease.107.706127